Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Εξοικκονομώ-έρχεται απο Σεπτέμβριο για όλες σχεδόν τις κατηγορίες επιχειρήσεων και τις κατοικίες

Εργα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες επιχειρήσεων αλλά και στις κατοικίες, πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που θα προκηρυχθούν από τον Σεπτέμβριο και μετά



Εργα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες επιχειρήσεων αλλά και στις κατοικίες, πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που θα προκηρυχθούν από τον Σεπτέμβριο και μετά, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις και τα στοιχεία που παρέθεσαν χθες σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οιικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης.
Στην κατηγορία των κατοικιών είναι το πρόγραμμα για το νέο «Εξοικονομώ κατοίκον», προυπολογισμού άνω των 290 εκατ. ευρώ, καθώς και το «μικρό Εξοικονομώ» της τάξης των 120 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 8.000 αιτήσεων, από τις 30.000 αιτήσεις, που εκκρεμούν από το παλαιό «Εξοικονομώ», περιόδου 2007-2014.
Αναλυτικότερα, για τις επιχειρήσεις προαναγγέλθηκαν χθες δύο προγράμματα:
 H δράση για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγεθους, με προσοπικό από 50 ως 250 άτομα, συνολικού προυπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα αφορά κυρίως στη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, που προβάλλει ως βασικό αίτημα γαι την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
 Δράσεις για την αναβάθμιση επιχειρήσεων λιανεμπορίου στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των logistics και των τεχνολογιών πληροφορικής-επικοινωνιών. Πρόκειται για δράσεις εκτός των 9 στρατηγικών τομέων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΕΠΑνΕΚ». Ο προυπολογισμός των δράσεων δεν ανακοινώθηκε, μόνον ότι θα μείνουν ανοικτές μέχρι την εξάντληση του προυπολογισμού τους.
Για τις ιδιωτικές κατοικίες, στελέχη του υπουργείου δήλωσαν ότι έχει εξασφαλιστεί ποσό της τάξης των 120 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης, που εκκρεμούν από το παλαιό «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον», ενώ από το φθινόπωρο αναμένεται να τρέξει το νέο «Εξοικονομώ», με βασική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020 και συνολικά κεφάλαια ύψους 292,5 εκατ. ευρώ.
Το «μικρό Εξοικονομώ» υπολογίζεται να καλύψει περίπου 8.000 από τις 30.000 των αιτήσεων που εκκρεμούν από το παλαιό πρόγραμμα και δεν καλύφθηκαν ποτέ, ελλείψει των αναγκαίων πόρων.
Στελέχη του υπουργείου δήλωσαν ότι έχει εξασφαλιστεί από κοινοτικούς πόρους ποσό της τάξης των 81 εκατ. ευρώ, το οποίο προορίζεται γαι τη κάλυφη του σκέλους των επιδοτήσεων, ενώ σε άλλα 39 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται η συμμετοχή των τραπεζών, εκ των οποίων τα 13 εκατ. ευρώ προέρχονται από την αποπληρωμή δανείων του προηγούμενου προγράμματος. .
Η ενίσχυση των δικαιούχων του παλαιού «Εξοικονομώ» αφορά σε επιδοτήσεις και σε επιχορήγηση του επιτοκίου των δανείων.
Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την επανεξέταση των αιτήσεων που εκκρεμούν, κατά σειρά προτεραιότητας. Οσοι από τους δικαιούχους δηλώσουν ότι σκοπεύουν να υλοποιήσουν το έργο για το οποίο είχαν καταθέσει αίτηση θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, μέχρι να καλυφθεί το συνολικό ποσό.
Οσον αφορά στο νέο «Εξοικονομώ» στέλεχος του υπουργείου δήλωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί πόροι 248 εκατ. ευρώ από επιχειρησιακά προγράμματα ενώ επιπλέον 44,5 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις Περιφέρειες. Τα κριτήρια ένταξης θα διαφοροποιηθούν σε σχέση με το παλαιό πρόγραμμα, τόσον όσον αφορά στα εισοδήματα όσο και στις γεωγραφικές ζώνες, με έμφαση στην ενίσχυση των νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ δεν θα υπάρχει η υποχρέωση κάλυψης της ίδιας συμμετοχής με τραπεζικό δάνειο.
Στόχος είναι το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» να προκηρυχθεί το φθινόπωρο, αλλά την ημερομηνία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό η έκδοση του νέου ΚΕΝΑΚ για το κτιριακό απόθεμα της χώρας.
Από άλλα προγράμματα θα καλυφθούν έργα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια του δημόσιου τομέα.

Συντάκτης: Μανταλένα Πίου
Πηγή: bussinessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου